Vastuullisuusraportti on mahdollisuus toteuttaa entistä läpinäkyvämpää seuratoimintaa

Usein kuulen vastuullisuuden viestinnän ja raportoinnin keskusteluissa, ettemme vielä voi viestiä mitään, koska kaikki asiakohdat eivät ole vielä valmiina raportoitavaksi. Tähän keskusteluun osallistun mielelläni, koska voin vastata, etteihän vastuullisuustyö ole oikeastaan koskaan valmista.

Marika Paananen
31.01.2024 | 13:01

Vastuullisuusraportista tai kestävyysraportissa puhuttaessa, puhumme kestävästä kehityksestä, emmekä valmiista lopputuloksesta. Kaikki toiminta aiheuttaa väistämättä jonkinlaisia negatiivisia ympäristövaikutuksia – olipa kyse sitten yritysten toiminnasta tai urheiluseurojen järjestämistä tapahtumista. Ympäristövastuun kehittämisessä tavoite on ennen kaikkea minimoida negatiivisia vaikutuksia (do no significant harm). Tärkeintä on, että vastuullista toimintaa on päätetty lähteä toteuttamaan tavoitteellisesti ja vapaaehtoisesti.

Vastuullisuus voi olla seuroille vetovoimatekijä

Olen nähnyt läheltä urheiluseurojen toimintaa  ja tapahtumia ja huomannut ilokseni, että etenkin sosiaaliseen vastuuseen liittyviä asioita on tunnistettu seuratoiminnassa jo vuosikymmeniä.

Monet kilpailutapahtumat ovat niin laadukkaalla ja korkealla tasolla, että vastuullisuusraportti on oikeastaan todellinen mahdollisuus kertoa suurelle yleisölle ja sidosryhmille, siitä todella isosta työstä, mitä urheilu-tapahtumien kulisseissa tehdään, antaa työlle mittakaavaa ja samalla kutsua mukaan.

Jukola-vastuullisuusraportti

Aloittaessamme tammikuussa yhteistyötä Lakia-Jukolan 2024 vastuullisuusohjelman ja -raportin parissa, tämä tuli monta kertaa mieleeni: Raportti on järjestäjäseuroille Lapuan Virkiälle ja Kauhavan Wisalle hieno mahdollisuus kertoa monia tärkeitä asioita osallistujille, toimitsijoille, suurelle yleisölle ja yhteistyökumppaneille. Vastuullinen seuratyö ja vastuullisesti toteutettu suurtapahtuman järjestäminen ansaitsevat tulla nähdyksi. Lakia-Jukolan pääosin talkoovoimin toteutetut järjestelyt ovat kestäneet jo vuosia.

Lakia-Jukola osallistaa

Vaikka Lakia-Jukolan vastuullisuusohjelman kirjaukset ja raportti eivät ole vielä valmiita, Lakia-Jukola on rohkeasti julkaissut keskeneräisen työn. Sen avulla osallistetaan eri sidosryhmiä vastuullisuustyöhön ja kerätään kehitysehdotuksia jo varhaisessa vaiheessa järjestelyitä.

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Sorviston mukaan Lakia-Jukola jatkaa edellisvuonna Porvoossa järjestetyn Hiiliviisaan Jukolan jalanjälkiä. Etelä-Pohjanmaalla halutaan kehittää suunnistustapahtuman vastuullisuutta edelleen ja huomioida vastuullisuusasioita entistä monipuolisemmin. Lue koko uutinen Jukola-Lakian verkkosivuilta.

Tästä linkistä voit seurata Lakia-Jukolan vastuullisuusraportin edistymistä.

Marika, ShowYourSustainability
Marika Paananen

Vastuullisuusasiakkuuksista vastaava
+358 44 236 8563
marika.paananen@ceriffi.fi
Ceriffi Oy