Monissa pk-yrityksissä on jo tunnistettu vastuullisuuden ja kestävän kehityksen vaikutukset liiketoimintaan

Marika Paananen
30.08.2024 | 15:08

Vastuullisuuden tiimimme kohtaa päivittäin eri kokoisia ja eri toimialojen yrityksiä käyden keskustelua kestävän kehityksen tämän päivän näkymistä ja vaikutuksista yrityksissä. Tietoisuus ja osaaminen kasvavat hurjaa vauhtia, ja vastuullisuuden merkitystä ja sen tuomia käytännön toimenpiteitä on jo hyvää vauhtia pk-yrityksissäkin tunnistettu. Harvemmin vielä kuitenkaan törmäämme pk-yrityksissä suoraan vaatimukseen tai velvoitteeseen toimittaa varsinainen vastuullisuusraportti tai laatia vastuullisuusohjelma, vaikka näitäkin tilanteita on joukossa ollut.

Tällä hetkellä vastuullisuuden vaikutukset näkyvät tyypillisimmillään siten, että sopimuksessa edellytetään sitoutuneisuutta kestävän kehityksen vähimmäisvaatimuksiin, jotka ovat usein jo erottamaton osa itse sopimusta ja kattavat myös molempien sopijaosapuolten käyttämät muut sopimuksen täyttämiseen osallistuvat toimijat.

Toinen usein keskusteluissa esille noussut vaikutus on se, että toimija velvoitetaan jakamaan vastuullisuustietoja täyttämällä erillinen sähköinen selvitys tai esimerkiksi tallentamaan vähimmäistiedot suuryrityksen omaan toimittajapooliin. Selvityksiin ja pooleihin on sisällytetty varovaisesti kestävän kehityksen sitoumuksia tai asetettu jo tiukempia vaatimuksia liittyen esimerkiksi kansainvälisesti tunnustettuihin ihmisoikeuksiin sekä viitattu työelämän perusperiaatteiden oikeuksia koskeviin perusasiakirjoihin.

Kolmantena havaintona olemme huomanneet, että eri toimialoilla, kuten esimerkiksi rakennusalalla, EU:n lainsäädäntöön kuuluvan taksonomia-asetuksen tekniset arviointikriteerit ovat jo osana projektin toteutusten ohjaamista ja tapaa hoitaa esimerkiksi työmaan hallintoa. Tämänkaltaisissa esimerkeissä teknisten arviointikriteerien täyttymisestä sekä sen virallisesta raportoimisesta vastaa tietysti projektin varsinainen tilaaja. Teknisen kriteeristön tuomiin eri toimenpiteisiin kuitenkin osallistuvat kaikki, ihan pienimmätkin yritykset ja toimijat.

Vaikka pk-yritykselle ei syntyisikään vielä lähitulevaisuudessa varsinaista tarvetta laatia julkilausumaa vastuullisuudestaan esimerkiksi raportin muodossa, kannustamme kuitenkin selvittämään ja luomaan ennustetta: Miten kestävän kehityksen vaikutukset alkavat näkymään lähitulevaisuudessa liiketoiminnassa?

Ennusteen voi parhaiten toteuttaa tarkastelemalla omia prosesseja ja varsinaisia toimintoja sekä isoimpia sidosryhmiä kuten asiakkaita ja yhteistyökumppaneita ja huomioida heihin kohdistuvat olemassa olevat lainsäädännöt ja velvoitteet. Toisin sanoen siis toteuttaa olennaisuusarviointia ja vastata kysymykseen: Mitkä kestävän kehityksen mukanaan tuomat muutokset vaikuttavat omaan liiketoimintaan? Tämä toimenpide kaikessa yksinkertaisuudessaan on jo osa ESRS-standardien erään tiedonantovaatimuksen mukaista kaksoisolennaisuusanalyysiä ja taloudellisten vaikutusten tunnistamista ja ihan relevantti raportoitavakin asia.

Olennaisuusanalyysistä voi lukea lisää vastuullisuusasiantuntijamme Susanna Kumpulaisen blogista  Olennaisuusarviointia voi tehdä maltillisilla resursseilla.

 

 

Omia valmiuksia vastuullisuusraportointiin voi testata Vastuullisuuden alkukartoituksella. Testiin on koottu kysymyksiä, jotka auttavat yrityksiä hahmottamaan omia vahvuusalueitaan ja toisaalta aiheita, joista on hyvä vielä hankkia tietoa tai joita kannattaa vielä kehittää. Testistä saa tuloksena pistemäärän ja vinkkejä seuraaviin askeliin.

Marika, ShowYourSustainability
Marika Paananen

Vastuullisuusasiakkuuksista vastaava
044 236 8563
marika.paananen@ceriffi.fi