Hiilijalanjäljen laskenta ja raportointi CSRD-direktiivin, ESRS-standardien ja GHG-protokollan mukaisesti

Martti Blomberg
09.08.2024 | 13:08

Tässä kirjoituksessa kerrotaan, kuinka yritys voi laskea hiilijalanjälkensä CSRD-direktiivin, ESRS-standardien ja GHG-protokollan mukaisesti ja raportoida päästöt ShowYourSustainability™-palvelussa. Hiilijalanjäljen laskeminen ja raportointi ovat tärkeitä askeleita kohti kestävämpää liiketoimintaa. ShowYourSustainability™-palvelu tarjoaa helppokäyttöisen alustan päästöjen raportoimiseen ja yrityksen kokonaisvaltaisen vastuullisuuden osoittamiseen. Tekstin lopusta löydät esimerkkejä hiilijalanjälkilaskelmista.

 

ESRS-standardit ja GHG-protokolla

CSRD-direktiivin liitteenä olevat ESRS (European Sustainability Reporting Standards)-standardit asettavat tiukat vaatimukset yritysten vastuullisuusraportoinnille. Standardien mukaan yritysten tulee raportoida olennaisiksi arvioimansa ympäristö-, sosiaaliset ja hallinnolliset vaikutukset kattavasti ja läpinäkyvästi, mikä lähes kaikissa tapauksissa tarkoittaa myös kasvihuonekaasupäästöjä. Ympäristö- ja muiden vaikutusten raportointi auttaa varmistamaan, että yritykset ottavat huomioon kestävän kehityksen periaatteet ja edistävät ilmastonmuutoksen torjuntaa.

ESRS-standardissa ESRS E1 Ilmastonmuutos asetetaan vaatimuksia päästöjen laskennalle ja hiilijalanjäljen raportoinnille. Kyseinen standardi keskittyy ilmastonmuutoksen torjuntaan ja edellyttää yrityksiltä kasvihuonekaasupäästöjen raportointia. Se vaatii yrityksiä raportoimaan scope 1, scope 2 ja scope 3 -päästöt sekä kuvaamaan käytetyt laskentamenetelmät. Standardi edellyttää, että kasvihuonekaasupäästöjen laskennassa käytetään GHG (The Greenhouse Gas Protocol)-protokollaa, joka on maailmanlaajuisesti hyväksytty standardi päästöjen laskemiseen. GHG-protokolla tarjoaa päästöjen laskemiseen yksityiskohtaiset ohjeet. Noudattamalla GHG-protokollan ohjeita yritys voi laskea hiilijalanjälkensä luotettavasti ja yhdenmukaisesti, mikä on olennaista ESRS-vaatimusten täyttämiseksi.

 

Scope 1, 2 ja 3

GHG-protokollassa päästöt jaetaan kolmeen osaan:

  • Scope 1 -päästöt eli suorat päästöt
  • Scope 2 -päästöt eli epäsuorat päästöt ostetusta tai hankitusta energiasta
  • Scope 3 -päästöt eli muut epäsuorat päästöt.

Scope 1 ja 2 -päästöjen laskeminen on yleensä yksinkertaisempaa kuin scope 3 -päästöjen laskeminen ja jo niiden laskennalla pääsee vastuullisuustyössä hyvään alkuun. Scope 2 -päästöjen laskennassa tulee kuitenkin huomioida markkina- ja sijaintiperusteinen laskentatapa, joissa käytetään eri lähteistä saatuja kertoimia. Scope 3 -päästöt lajitellaan arvoketjun alkupään (upstream value chain) ja arvoketjun loppupään (downstream value chain) päästöihin ja ne ovat usein haasteellisempia laskea, sillä tietoja voi joutua keräämään oman yrityksen ulkopuolelta.

 

Hiilijalanjäljen laskemisen vaiheet

  1. Päästölähteiden tunnistaminen (scope 1, 2 ja 3)

Lähde liikkeelle sen tunnistamisesta, missä kaikkialla päästöjä muodostuu niin omassa toiminnassa kuin arvoketjussa.

Scope 1: Omasta toiminnasta suoraan aiheutuvat päästöt, kuten polttoaineen käyttö ajoneuvoissa ja tuotantolaitoksissa.

    • Omat ajoneuvot
    • Kiinteistöt

Scope 2: Epäsuorat päästöt ostetusta energiasta, kuten sähköstä ja lämmöstä.

      • Ostettu/hankittu sähkö
      • Ostettu/hankittu höyry
      • Ostettu/hankittu lämmitys
      • Ostettu/hankittu jäähdytys

Scope 3: Muut epäsuorat päästöt, joita ovat arvoketjun alku- ja loppupään päästölähteet.

  • Arvoketjun alkupään päästölähteet
    • Ostetut tavarat ja palvelut: päästöt, jotka liittyvät yrityksen ostamien tuotteiden ja palveluiden tuotantoon.
    • Tuotantohyödykkeet: päästöt, jotka syntyvät pääomahyödykkeiden, kuten rakennusten, koneiden ja laitteiden, tuotannosta ja rakentamisesta.
    • Polttoaineeseen ja energiaan liittyvät toiminnat: päästöt, jotka syntyvät polttoaineiden ja energian, joita yritys käyttää, tuotannosta (varo päällekkäisyyttä scope 1 ja 2 -päästöjen kanssa).
    • Tuotantoketjun alkupään kuljetukset ja jakelu: päästöt, jotka syntyvät tuotteiden ja raaka-aineiden kuljetuksesta yritykselle.
    • Toiminnassa muodostuva jäte: päästöt, jotka syntyvät yrityksen toiminnasta syntyvän jätteen käsittelystä ja hävittämisestä.
    • Liiketoimintaan liittyvä matkustaminen: päästöt, jotka syntyvät työntekijöiden työmatkoista, kuten lennot, junamatkat ja autolla ajaminen.
    • Työsuhteisten työntekijöiden työmatkaliikenne: päästöt, jotka syntyvät työntekijöiden päivittäisistä matkoista työpaikalle ja takaisin kotiin.
    • Tuotantoketjun alkupään vuokratut omaisuuserät: päästöt, jotka syntyvät yrityksen vuokraamasta omaisuudesta, jota se käyttää omassa tuotannossaan
  • Arvoketjun loppupään päästölähteet
    • Kuljetukset tuotantoketjun loppupäässä: päästöt, jotka syntyvät tuotteiden kuljetuksesta asiakkaille.
    • Myytyjen tuotteiden jalostus: päästöt, jotka syntyvät yrityksen valmistamien tuotteiden jatkojalostuksesta.
    • Myytyjen tuotteiden käyttö: päästöt, jotka syntyvät yrityksen valmistamien tuotteiden käytöstä niiden elinkaaren aikana.
    • Myytyjen tuotteiden käsittely käyttöiän lopussa: päästöt, jotka syntyvät yrityksen valmistamien tuotteiden hävittämisestä niiden elinkaaren lopussa.
    • Tuotantoketjun loppupään vuokratut omaisuuserät: päästöt, jotka syntyvät yrityksen asiakkailleen tai kolmansille osapuolille käytettäväksi vuokratun omaisuuden käytöstä ja joita ei lasketa scope 1 tai scope 2 päästöiksi.
    • Franchising: päästöt, jotka syntyvät franchising-yhtiöiden toiminnasta ja joita ei lasketa scope 1 tai scope 2 päästöiksi.
    • Investoinnit: päästöt, jotka liittyvät yrityksen sijoitustoimintaan, kuten osakesijoituksiin tai kiinteistösijoituksiin.

 

  1. Tietojen kerääminen

Kerää tiedot kaikista tunnistamistasi päästölähteistä. Tietoja löytyy esimerkiksi energialaskuista, kuljetusraporteista, jätehuollon raporteista ja alihankkijoilta. Koosta tiedot myös esimerkiksi siitä, kuinka paljon raaka-aineita on käytetty tuotannossa ja kuinka monta kilometriä työmatkaliikenteestä on kertynyt. Scope 3 -päästöjen osalta riittää laskea ja raportoida merkittävät päästölähteet.

 

  1. Päästökertoimien etsiminen

Käytä laskentaan vain virallisia ja hyväksyttäviä kertoimia. Niitä löytyy mm. seuraavilta sivustoilta:

Voit myös saada kertoimia suoraan toimittajilta esimerkiksi scope 2:n osalta, jolloin voit laskea ostetun energian päästöt markkinaperusteisesti. Toinen tapa laskea scope 2 -päästöjä on käyttää yleisiä alueelliseen sijaintiin perustuvia kertoimia esimerkiksi kaukolämmön päästöille, jolloin päästöt lasketaan sijaintiperusteisesti. Jos mahdollista, päästöt raportoidaan käyttäen molempia laskentatapoja. Ensisijaisesti päästöjen yhteen laskennassa käytetään markkinaperusteisia kertoimia.

Myös scope 3 -päästöihin voi saada toimittajilta ja valmistajilta heidän omia kertoimiaan, jolloin laskelmista saadaan tarkempia kuin käyttämällä yleisiä kertoimia. Näitä kertoimia on kutenkin hyvä verrata yleisiin kertoimiin ja näin arvioida niiden luotettavuutta.

 

  1. Laskenta

Laske kunkin päästölähteen aiheuttamat päästöt ja laske ne yhteen scope 1, 2 ja 3 -jaottelun mukaisesti. Scope 3 -päästöjen osalta riittää laskea ja raportoida merkittävät päästölähteet. Laske myös scope 1, 2 ja 3 -päästöt yhteen ja ilmoita kokonaiskasvihuonekaasupäästöt. Tekstin lopusta löydät esimerkkejä päästöjen laskemisesta.

 

Päästöjen raportointi ShowYourSustainability-palvelussa ESRS-standardien mukaisesti

Kun päästöt on laskettu, tulee ne raportoida ESRS-standardien edellyttämällä tavalla. ShowYourSustainability™-palvelu tarjoaa helppokäyttöisen alustan päästötietojen raportoimiseen ja viestintään ESRS-standardien edellyttämällä tavalla osana yrityksen vastuullisuusraporttia.

  1. Tietojen syöttäminen

Syötä lasketut tiedot palveluun. Palvelu ohjaa sinua syöttämään tiedot oikeisiin kenttiin ja auttaa varmistamaan, että raportti täyttää ESRS-standardien ja GHG-protokollan vaatimukset.

  1. Raportin laatiminen

Luo vastuullisuusraportti, jossa esittelet hiilijalanjäljen laskennan tulokset. Raportissa tulee kuvata laskennan metodologia, käytetyt tiedonlähteet ja laskentaprosessi. Vastuullisuusraportti muodostuu ShowYourSustainability™-palvelussa automaattisesti syötettyjen tietojen pohjalta.

  1. Raportin julkaiseminen ja viestintä

Julkaise ShowYourSustainability™-palvelun muodostama raportti esimerkiksi yrityksen verkkosivuilla, sosiaalisessa mediassa ja muilla alustoilla, joilla haluat osoittaa sitoutumisesi vastuullisuuteen ja kertoa päästöistä ja niiden kehityksestä.

  1. Seuranta ja parannukset

Hiilijalanjäljen laskeminen ja raportointi eivät ole kertaluontoisia tehtäviä. Jatkuva seuranta ja laskelmien päivitys on tärkeää tietojen ajantasaisuuden ja läpinäkyvyyden varmistamiseksi.

  • Päivitä hiilijalanjäljen laskentaa säännöllisesti. CSRD-direktiivi edellyttää tilikausittaista raportointia.
  • Aseta tavoitteet ja toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi ja seuraa niiden toteutumista.
  • Raportoi edistymisestä ShowYourSustainability-palvelun avulla ja viesti edistymisestäsi.

 

Esimerkkejä päästöjen laskemisesta

Alla esimerkkejä yleisistä päästölaskelmista.

 

Omien kiinteistöjen öljylämmitys

Lämmitys tapahtuu polttoaineella, jolloin se kuuluu scope 1 -päästöihin.

Kaava: Öljyn kulutus (litraa) × Päästökerroin (kgCO2ekv/l)

Päästökerroin: 2.52 kgCO2ekv/l (lähde: GHG Protocol)

Esimerkki: Jos yritys käyttää 500 litraa öljyä, päästöt ovat 500 l × 2.52 kgCO2ekv/l = 1260 kgCO2ekv.

 

Tuotannossa käytettävän maakaasu

Tuotannon päästöt ovat suoria päästöjä ja maakaasu on polttoaine, jolloin ne kuuluvat scope 1 -päästöihin.

Kaava: Maakaasun kulutus (m³) × Päästökerroin (kgCO2ekv/m³)

Päästökerroin: 1.94 kgCO2ekv/m³ (lähde: GHG Protocol)

Esimerkki: Jos yritys käyttää 1000 m³ maakaasua, päästöt ovat 1000 m³ × 1.94 kgCO2ekv/m³ = 1940 kgCO2ekv

 

Työmailla käytettävien omien ajoneuvojen diesel

Omien ajoneuvojen polttoaineenkulutus kuuluu scope 1 -päästöihin.

Kaava: Dieselin kulutus (litraa) × Päästökerroin (kgCO2ekv/l)

Päästökerroin: 2.67 kg CO2ekv/l (lähde: GHG Protocol)

Esimerkki: Jos yritys käyttää 1000 litraa dieseliä, päästöt ovat 1000 l × 2.67 kgCO2ekv/l = 2670 kgCO2ekv

 

Työmailla käytettävien omien ajoneuvojen bensa

Omien ajoneuvojen polttoaineenkulutus kuuluu scope 1 -päästöihin.

Kaava: Bensan kulutus (litraa) × Päästökerroin (kgCO2ekv/l)

Päästökerroin: 2.31 kgCO2ekv/l (lähde: GHG Protocol)

Esimerkki: Jos yritys käyttää 800 litraa bensaa, päästöt ovat 800 litraa × 2.31 kgCO2ekv/l = 1848 kgCO2ekv.

 

Ostettu sähkö

Ostetun sähkön käyttö kuuluu scope 2 -päästöihin.

Kaava: Sähkön kulutus (kWh) × Päästökerroin (kgCO2ekv/kWh)

Päästökerroin: 0.233 kgCO2ekv/kWh (EU:n keskimääräinen päästökerroin, lähde: European Environment Agency)

Esimerkki: Jos yritys käyttää 10 000 kWh sähköä, päästöt ovat 10 000 kWh × 0.233 kgCO2ekv/kWh = 2330 kgCO2ekv

 

Raaka-aineena käytetty ostettu teräs

Tuotannossa käytettävien raaka-aineiden päästöt kuuluvat scope 3 -päästöihin (ostetut tavarat ja palvelut).

Kaava: Teräksen määrä (tonnia) × Päästökerroin (kgCO2ekv/t)

Päästökerroin: 1850 kgCO2ekv/t (lähde: World Steel Association)

Esimerkki: Jos yritys käyttää 10 tonnia terästä, päästöt ovat 10 t × 1850 kgCO2ekv/t = 18500 kgCO2ekv.

 

Rakentamisessa käytetty ostettu betoni

Kaava: Betonin määrä (m³) × Päästökerroin (kgCO2ekv/m³)

Päästökerroin: 240 kgCO2ekv/m³ (lähde: The Concrete Centre)

Esimerkki: Jos yritys käyttää rakentamisessa 50 m³ betonia, päästöt ovat 50 m³ × 240 kgCO2ekv/m³ = 12000 kgCO2ekv.

 

 

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä liittyen vastuullisuusohjelmaan, kestävyysraportointiin tai päästöjen laskentaan liittyen, vastaamme mielellämme!

Martti Blomberg
Martti Blomberg

Vastuullisuusasiantuntija, MMM
045 164 5799
martti.blomberg@ceriffi.fi