Yksinkertaiset 4 vinkkiä mikro- ja pk-yrityksille
Yksinkertaiset 4 vinkkiä mikro- ja pienimmille pk-yrityksille vastuullisuuden informaatiotulvaan
Tarjolla on palveluita, koulutusta, kirjallisuutta, opasta sekä webinaareja runsaasti ja hyvä niin. Harvassa on enää heitä, kenelle vastuullisuudesta ei olisi syntynyt minkäänlaista mielikuvaa. Monelle on tullut jo ähky.
Suuryritysten osalta teema alkaa olla varmasti monelta osin kasassa ja jo jalkautettunakin syvemmälle strategiaan ja päivittäiseen tekemiseen. Sen sijaan lähtökuopissa odottelemassa virallista lähtölaskentaa ovat vielä monet mikro- ja pk-yritykset.
Käytännössä virallista lähtölaskentaa ei välttämättä kuulekaan, vaan vasta lähtölaukauksen. Mihin siis tarttua kaiken tämän informaation keskellä, jos aikoo olla kärkikahinoissa maalisuoralla? Kalenteriin katsoessa, kun ei liikaa aikaa näyttäisi olevan kaikkiin eri tiedon lähteisiin.
1. Vilkaise oman toimialan tilannetta
Useat kattojärjestöt ja liitot järjestävät tällä hetkellä maksuttomia kohdennettuja koulutuksia ja ovat tehneet arvokasta työtä toteuttaen toimialalle kaksoisolennaisuusarviointia ja kattavia vastuullisuusohjelmia sekä oppaita. Näihin syventyminen kertoo oman kentän tilanteesta paljon.
2. Tarkastele omia asiakkaita ja sidosryhmiä
Jos asiakasyrityksellä on yli 50 miljoonaa liikevaihtoa, on todennäköistä, että jollakin aikavälillä tämä yhtiö tarkastelee omaa toimitusketjuaan ja kysyy suoraan niin ympäristö- kuin sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyviä tietoja. Ja kun kyse on omasta asiakassuhteesta ja sen jatkuvuudesta, voi vaihtoehtoisesti avata peliä sopivassa tilanteessa:
– Mitä on odotettavissa ja miten voisimme tässä asiassa auttaa parhaiten?
Asiakkaat ovat usein juuri se taho, joka osaa kertoa tarpeensa kaikkein parhaiten:
– Mitä tietoa he tulevat tarvitsemaan ja milloin?
Asiakkaiden lisäksi tärkeimpien kilpailijoiden seuranta voi vahvistaa omaa näkemystä. Onko mahdollista ottaa tässä kilpailuetua itselleen? Askel voi jälleen olla vakaampi omassa kentässä.
3. Kerää omaa laadukasta tausta-aineistoa sen eteen tullessa
Harva uusi asia pysyy mielessä, joten laadukkaiden julkaisujen ja materiaalien kerääminen kannattaa aloittaa heti. Oman alan vastuullisuus- ja/tai kestävyysraportit kuuluvat myös tähän kategoriaan. Konkreettiset raportit ja erityisesti ensi vuonna julkaistavat ensimmäiset CSRD:n mukaiset kestävyysselvitykset ovat hyviä ohjenuoria kokonaisuuden hahmottamisessa, vaikka ovatkin sisällöltään huomattavasti kattavampia kuin mitä pk-yrityksiltä tullaan odottamaan.
4. Käynnistä vuoropuhelu vastuullisuudesta oman henkilöstön kanssa
Sosiaalisen vastuullisuuden osa-alueen keskeinen tehtävä on ylläpitää vuoropuhelua oman henkilöstön kanssa vastuullisuusaiheista. Perinteiseen fiiliskyselyyn tai vuosittaiseen kyselyyn voi sisällyttää vastuullisuusteeman. Oma henkilöstö on käden ulottuvilla ja yllättävää tietämystä ja innovointia saattaa aiheeseen liittyen olla myös valmiina omissa riveissä. Vastuullisuus kokonaisuutena ei ole koskaan yhden henkilön asia ja kannattaakin tarkastella, voiko henkilöstöä ohjata webinaareihin tai koulutuksiin mukaan.
Me ceriffiläiset olemme tänä vuonna keskustelleet vastuullisuudesta yli 300 erilaisen ja
eri toimialan yrityksen kanssa ja kouluttaneet satoja kuulijoita.
Vastaamme mielellämme kysymyksiin ja annamme näiden 4 vinkin lisäksi enemmän tietoa liittyen esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:
Miten yrityksessä voidaan aloittaa vastuullisuustyö ilman uutta rekryä?
Kuinka paljon vastuullisuusraportointiin tulisi resursoida aikaa?
Mitä dataa tyypillisimmin on tarpeellista ryhtyä keräämään?
Haluamme kuulla asiakkaitamme askarruttavista aiheista kehittääksemme alihankintaan ja toimittajille soveltuvaa järjestelmäämme sekä koulutuksiamme.