Vastuullisuutta määrittää joukko direktiivejä ja standardeja

CSRD, taksonomia, CSDDD ja niiden vaikutuspiiriin kuuluvien yritysten kokorajat ovat parhaillaan EU:ssa uudelleenkäsiteltävinä. Myös ESRS-standardit ovat paraikaa muokattavina.

Taksonomia-asetus

Taksonomia on EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä, jonka tarkoituksena on luoda kriteeristö sille, minkälainen liiketoiminta on ympäristön kannalta kestävää ja jossa on keskitytty ympäristön kuormittamisen vähentämiseen ja kestävään kehitykseen ohjaamiseen. Eri taloudellisille toiminnoille määritellyt tekniset arviointikriteerit ympäristön kannalta kestävästä toiminnasta on laadittu eniten ympäristökuormaa tuoville toiminnoille, joita on erityisesti raaka-ainevalmistuksessa, energia-alalla sekä rakennus- ja kiinteistöalalla.

Lue lisää taksonomiasta

 

CSDDD-direktiivi

CSDDD-direktiivi (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) eli mediassakin esillä ollut niin sanottu yritysvastuudirektiivi asettaa suuryrityksille huolellisuusvelvoitteen ja edellyttää raportointia ympäristövaikutuksista ja ihmisoikeuksien toteutumisesta yrityksen arvoketjussa. Raportoinnin lisäksi yrityksen on ehkäistävä ja vähennettävä aiheuttamiaan negatiivisia vaikutuksia ja vastattava niistä.

CSRD-direktiivi ja ESRS-standardit

CSRD-direktiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) on EU:n direktiivi kestävyysraportoinnista. Direktiivi vaatii toteuttamaan kestävyysselvityksen osana tilinpäätöstä. Kestävyysselvityksen eli kestävyysraportin tulee sisältää muun muassa kaksoisolennaisuusanalyysin kuvaus, jossa määritellään olennaiset raportoitavat kestävyysseikat, sekä taksonomia-asetuksen mukaiset tiedonannot. ESRS-standardeja (European Sustainability Reporting Standards) noudattamalla CSRD:n vaatima raportointi toteutuu.

Lue lisää CSRD:stä ja ESRS:stä

 

Muu lainsäädäntö

CSRD:n, taksonomian ja CSDDD:n lisäksi yritystä voivat tulevaisuudessa koskea esimerkiksi ESPR-ekosuunnitteluasetus, metsäkatoasetus tai Green Claims -viherväittämädirektiivi. Vastuullisuuden lainsäädäntö elää murroksessa, ja muutoksia voi tulla nopeastikin. Eri lainsäädäntöjä kuitenkin yhdistää sama ajatus negatiivisten ympäristö- ja ihmisoikeusvaikutusten torjumisesta. Vapaaehtoisella raportoinnilla esimerkiksi VSME-standardin mukaan voi valmistautua lainsäädännön muutoksiin.

Lue lisää VSME-standardista

 

EU:n direktiivit, standardit ja taksonomia

Kestävyystietojen varmentaminen muistuttaa tilintarkastusta

Lainsäädännön kautta raportointivelvollisten suuryritysten kestävyysraportit tulee varmentaa kolmannen osapuolen toimesta tilinpäätöksen yhteydessä. Varmentajina toimivat kestävyysraportointitarkastajan erikoispätevyyden saaneet tilintarkastajat. Varmentaja antaa kestävyysraportista oman varmennuslausuntonsa. ShowYourSustainability™-palvelussa on huomioitu varmennuksen edellytykset, kuten varmennusaineiston sujuvat kirjaukset ja sidosryhmäselvitysten tulosten arkistointi.

Vastuullisuusohjelma vastuullisuustyön pohjana

Vastuullisuusohjelman luominen helpottaa niin kestävyysraportin laatimista kuin eri toimenpiteiden jalkauttamista yrityksen eri osa-alueille. Se selkeyttää vastuullisuustyötä ja ohjaa toteuttamaan toimenpiteet sopivassa järjestyksessä.

Vastuullisuusohjelma on organisaation strateginen työkalu, jonka avulla ohjataan kestävään kehitykseen liittyvää työtä suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti. Vastuullisuusohjelma kokoaa yhteen yrityksen keskeiset vastuullisuusteemat, politiikat, tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit – usein ympäristö-, sosiaalisten- ja hallinnollisten teemojen (ESG) näkökulmasta.

Lue lisää vastuullisuusohjelmasta

 

 

Vastuullisuustyö johtamisjärjestelmien kehyksenä

Vastuullisuusohjelman ja johtamisjärjestelmän yhdistäminen

 

Jos yrityksessä on entuudestaan käytössä johtamisjärjestelmä, joka noudattaa esimerkiksi ISO 9001-, ISO 14001-, ISO 45001- tai jotain muuta tunnettua johtamisjärjestelmästandardia, vastuullisuusohjelmasta muodostuu yrityksen johtamisjärjestelmän kehys, jonka sisällä eri standardien vaatimukset kannattaa yhdistää ja huomioida päällekkäisen työn välttämiseksi.

Yhteisiä vaiheita vastuullisuusohjelmalle ja johtamisjärjestelmästandardeille ovat seuraavat:

  • Toimintaympäristön analysointi
  • Sidosryhmien vaatimusten tunnistaminen
  • Toiminnalle olennaisten asioiden selvittäminen
  • Politiikkojen muodostaminen (esim. ympäristöpolitiikka tai laatupolitiikka)
  • Tavoitteiden asettaminen, mittaaminen ja seuranta
  • Riskien ja mahdollisuuksien tunnistaminen ja huomiointi
  • Viestinnän suunnittelu ja toteuttaminen
  • Tulosten koostaminen ja raportointi

Lue lisää ISO-standardeista

Tarjoamme tukea vastuullistyöhön

SYS, riskien arviointi

Kestävyystiedon hallinta ja raportin laadinta yrityskohtaiset tarpeet huomioiden

Järjestelmät

Lue lisää

Konsultointi laajemmissa aihekokonaisuuksissa ja yksittäiskysymyksissä

Asiantuntijapalvelut

Asiantuntijapalvelut

ShowYourSustainability™ – vastuullisuustyön suunnittelu, seuranta ja raportointi yhtenä palveluna

ShowYourSustainability™-palvelussa osallistat sidosryhmät vastuullisuuteen, muodostat kestävyysraportin sekä ylläpidät kestävyysraportin taustalla olevaa vastuullisuusohjelmaa ja tietoja arvoketjun vastuullisuudesta.

Kiinnostuitko?
Varaa esittely tai maksuton vastuullisuusneuvonta

Tavoitat meidät lomakkeella tai ottamalla yhteyttä suoraan asiantuntijoihimme.

Marika Paananen
Vastuullisuusasiantuntija
+358 44 236 8563
marika.paananen@ceriffi.fi

Nimesi:
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.