Sijoittaja, huomioi nämä sijoituskohteiden vastuullisuusjohtamisessa!

Martti Blomberg
12.08.2024 | 10:08

Olemme Ceriffi Oy:ssä auttaneet lukuisia yrityksiä johtamisjärjestelmien kehittämisessä sekä kestävyysraportointivaatimusten täyttämisessä. Johtamisjärjestelmien ja vastuullisuusohjelmien integroinnista onkin kertynyt positiivisia kokemuksia tehokkuuden, vaikuttavuuden ja etenkin ajansäästön osalta. Näiden kokemusten pohjalta edellyttäisin itse sijoittajana sijoituskohteideni vastuullisuusjohtamiselta ja -raportoinnilta seuraavia seikkoja:

  1. Vastuullisuustyötä tehdään vastuullisuusohjelman pohjalta, ei ”adhoc”-raportointina. Vastuullisuusohjelma on integroitu yrityksen johtamisjärjestelmään.
  2. Mikäli yrityksen strategiassa tai asiakasvaatimuksena on ISO-standardien noudattaminen johtamisessa, yhdistetään ne osaksi vastuullisuusohjelmaa ja johtamisjärjestelmää.
  3. Eri sijoituskohteissa vastuullisuusohjelman ja -raportoinnin toteutustavat ovat yhtenäiset, mikä helpottaa SFDR-tiedon keräämistä ja mahdollistaa koko portfolion vastuullisuuden johtamisen. Kun tavoitellaan sijoituskohteilta yhtenevää johtamisjärjestelmää, vastuullisuustiedon seuranta ja raportointi helpottuvat oleellisesti.

 

Perustelut

 

Tehokas ja kattava ESG-raportointi edellyttää taustalle vastuullisuusohjelmaa. Adhoc-raportointi on erittäin kallista ja resurssit kohdentuvat raportointiin eikä niinkään itse vastuullisuustyöhön. Vastuullisuusohjelman merkitys korostuu, jos tarpeena on kokonaisen sijoitusportfolion vastuullisuusraportointitarpeet.

Erityisesti B2B-sektorilla toimivilta yrityksiltä edellytetään yleensä asiakasvaatimuksena vastuullisuuden lisäksi johtamisjärjestelmiä, jotka täyttävät esimerkiksi ISO 9001 Laadunhallintajärjestelmät -standardin, ISO 14001 Ympäristöjärjestelmät -standardin ja ISO 45001 Työterveys ja -turvallisuusjärjestelmät -standardin vaatimukset.

ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 45001 ovat johtamisjärjestelmästandardeja, jotka tarjoavat rakenteellisia kehyksiä laadun, ympäristön ja työterveyden ja -turvallisuuden hallintaan. CSRD-direktiivi (Corporate Sustainability Reporting Directive) ja SFDR-asetus (Sustainable Finance Disclosure Regulation) puolestaan ovat EU:n asettamia lainsäädännöllisiä vaatimuksia, jotka asettavat velvoitteita yritysten vastuullisuusraportoinnille ja -käytännöille. Näillä ISO-standardeilla ja EU:n vaatimuksilla on useita yhteneviä kohtia, jotka tukevat toisiaan ja voivat helpottaa yritysten ja sijoittajien raportointiprosesseja sekä johtamista. Tehokkaassa johtamisjärjestelmässä yhdistyvätkin ISO-standardien vaatimukset sekä CSRD:n ja SFDR:n raportoinnin vaatimukset.

 

ISO-standardien, CSRD:n ja SFDR:n yhteneväisyydet ja hyödyt

 

  1. Läpinäkyvyys ja raportointi

ISO-standardit: Kaikki kolme standardia (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001) korostavat prosessien dokumentointia, tiedonkeruuta, seurantaa ja raportointia. Ne vaativat järjestelmällistä lähestymistapaa, jossa tulokset ja suorituskyky indikaattoreineen raportoidaan säännöllisesti.

CSRD ja SFDR: Molemmat vaativat yrityksiltä ja sijoittajilta kattavaa ja läpinäkyvää toiminnan ja arvoketjun kuvaamista sekä raportointia kestävyystiedoista. Tämä sisältää ympäristöön, sosiaalisiin kysymyksiin ja hallintoon (ESG) liittyvien tietojen julkistamisen.

 

  1. Johdon sitoutuminen ja vastuullisuus

ISO-standardit: Johdon sitoutuminen ja vastuu ovat keskeisiä vaatimuksia kaikissa kolmessa standardissa. Johto on vastuussa järjestelmien resurssien varaamisesta, kehittämisestä, ylläpidosta ja jatkuvasta parantamisesta. Johdolta edellytetään politiikkojen ja tavoitteiden asettamista kuten myös tulosten mittaamista sekä niiden viestintää.

CSRD ja SFDR: Molemmat korostavat johdon vastuuta ja sitoutumista kestävyysasioihin. Johtotasolla on varmistettava, että kestävyyttä koskevat riskit ja mahdollisuudet otetaan huomioon ja että ne integroidaan strategiseen päätöksentekoon. Vastuullisuusohjelma ja kestävyysraportointi kattavat myös politiikat, tavoitteet, mittaamisen ja tulosten viestinnän.

 

  1. Riskienhallinta ja mahdollisuudet

ISO-standardit: Riskienhallinta on olennainen osa kaikkia kolmea ISO-standardia. Ne vaativat systemaattista lähestymistapaa riskien ja mahdollisuuksien tunnistamiseen, arviointiin ja hallintaan kattaen niin toimintaympäristön, omat prosessit kuin toimittajien hallinnan.

CSRD ja SFDR: Molemmat edellyttävät, että yritykset ja sijoittajat arvioivat ja raportoivat kestävyysriskit ja -mahdollisuudet. Tämä auttaa ymmärtämään ja hallitsemaan kestävyyteen liittyviä riskejä ja hyödyntämään mahdollisuuksia.

 

  1. Sidosryhmien odotukset ja viestintä

ISO-standardit: ISO-standardeissa korostetaan sidosryhmien tarpeiden ja odotusten ymmärtämistä sekä tehokasta viestintää. Yritysten on tunnistettava keskeiset sidosryhmät ja otettava heidän vaatimuksensa huomioon. Viestintä on suunniteltava ja dokumentoitava.

CSRD ja SFDR: Molemmat vaativat sidosryhmien vaatimusten ja odotusten huomioon ottamista sekä tehokasta viestintää kestävyyteen liittyvistä toimenpiteistä ja tuloksista. Sidosryhmävuorovaikutus on keskeistä luotettavan ja kattavan raportoinnin kannalta.

 

  1. Jatkuva parantaminen

ISO-standardit: Jatkuva parantaminen on keskeinen periaate kaikissa kolmessa ISO-standardissa. Yritysten on jatkuvasti parannettava prosessejaan ja suorituskykyään tavoitteiden saavuttamiseksi. Tähän liittyen suoria menetelmiä standardien vaatimuksista ovat toimittaja-arvioinnit, sisäiset auditoinnit ja johdon katselmukset.

CSRD ja SFDR: Molemmat edellyttävät jatkuvaa parantamista kestävyyteen liittyvissä käytännöissä ja raportoinnissa. Yritysten ja sijoittajien on jatkuvasti parannettava kestävyysprofiiliaan ja raportointikäytäntöjään sekä viestittävä onnistumisista ja epäonnistumisista.

 

  1. Tavoitteiden asettaminen ja seuranta

ISO-standardit: Tavoitteiden asettaminen ja niiden saavuttamisen seuranta ovat keskeisiä elementtejä kaikissa ISO-standardeissa. Yritysten on asetettava selkeät, mitattavissa olevat tavoitteet ja seurattava niiden saavuttamista.

CSRD ja SFDR: Molemmat vaativat selkeiden kestävyystavoitteiden asettamista ja niiden edistymisen seurantaa. Tämä auttaa varmistamaan, että kestävyyteen liittyvät toimenpiteet ovat tehokkaita ja että niistä raportoidaan asianmukaisesti.

 

ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 45001 -standardien vaatimukset ovat siis monilta osin yhteneviä CSRD-direktiivin ja SFDR-asetuksen vaatimusten kanssa. Ne korostavat läpinäkyvyyttä, johdon sitoutumista, riskienhallintaa, sidosryhmien huomioon ottamista, jatkuvaa parantamista sekä tavoitteiden asettamista ja seurantaa. Integroimalla nämä standardit ja vastuullisuusohjelmavaatimukset yrityksen johtamisjärjestelmässä yritykset voivat täyttää tehokkaasti sekä ISO-standardien että EU-direktiivien ja -asetusten vaatimukset. Tämä helpottaa vastuullisuusraportointia ja parantaa kestävyyteen liittyvien tavoitteiden saavuttamista.

Martti Blomberg
Martti Blomberg

Vastuullisuusasiantuntija, MMM
045 164 5799
martti.blomberg@ceriffi.fi